V posledních týdnech se musíme vyrovnávat s epidemií nového viru, opatřeními českého státu i přirozenými reakcemi našich občanů. Jako člověk žijící a podnikající na Šumpersku a Jesenicku bych si ze všeho nejvíce přál, aby se náš život co nejdříve vrátil k normálu.

Něco pro to můžeme udělat i my sami. Pokud nám to okolnosti dovolují, měli bychom i nadále pracovat, podnikat, nakupovat i investovat. Náš soused, kterému patří obchod v obci, potřebuje, abychom k němu chodili pro zboží. Automechanik, kadeřnice nebo opravář obuvi se neobejdou bez toho, abychom využívali jejich služby. Musejí mít z čeho platit nájmy a další poplatky. Musejí mít z čeho žít. Pokud na delší dobu zastavíme výrobu, obchod a služby, spousta z nich skončí špatně. A změní to i náš svět, který je (i když to možná někdy nevnímáme) vlastně krásný a ve kterém se v porovnání s našimi předky máme velmi dobře.

Někdy je těžké nepropadat trudomyslnosti, když jsou média plná apokalyptických vizí a naopak dobrých zpráv je v nich pomálu. Já ale věřím, že všechno brzy zvládneme a budeme se moci na sebe na ulicích znovu usmívat ne jen zpoza roušek. Hlavu vzhůru!