Celý život žiji v Jeseníkách. Mnoho let zde podnikám a v několika provozovnách dávám práci mnoha desítkám lidí. Své děti jsem vychoval s myšlenkou, že jednou firmy převezmou a udrží i v budoucnu.

Uvědomuji si, že budoucnost ekonomiky na Jesenicku a v části Šumperska je nutně spojena s rozvojem cestovního ruchu. Právě ten dává šanci na zaměstnání lidem, kteří přišli po krachu zdejších tradičních továren o práci. Například v okrese Jeseník přesahovala nezaměstnanost letos v květnu, před zahájením sezónních prací, šestiprocentní hranici. Jen dva okresy v celé České republice na tom byly hůře.

Jeseníky a Rychlebské hory mají jednoznačně potenciál dát práci v cestovním ruchu řadě lidí. Patří k nejkrásnějším a zároveň nejklidnějším místům v celé naší zemi. Je důležité, abychom do nich uměli přilákat turisty, ale ještě důležitější je, aby měli důvod se vracet. Musíme jim nabídnout přiměřenou možnost dopravy a vybudovat pro ně patřičnou infrastrukturu. Šumpersku a Jesenicku stále scházejí stovky kilometrů cyklostezek a běžeckých tras. Pořád máme rezervy také v počtu sjezdovek. Co je ovšem nejdůležitější, velmi často se ještě neumíme o turistu postarat po té hlavní nejaktivnější části dne, kdy by preferoval wellness, relaxaci a zábavu. U nás ovšem celá péče o lyžaře nebo cyklistu končí parkovištěm, případně parkovištěm s rychlým občerstvením.

Přemýšlejme například o budování relaxačních center, nebojme se ani slova akvapark. Musíme hledat cesty, jak pro zdejší kapacity najít celoroční využití. Turisté u nás zůstanou déle a utratí více peněz. Ty pomohou místní ekonomice a dají práci dalším lidem.

Rozvoj turistiky na Šumpersku a Jesenicku je podmíněn spoluprací mezi veřejným sektorem a podnikateli. Společně by si měli stanovovat cíle, hledat cesty k jejich naplnění a ve vhodných případech se nebát partnerství na společných projektech.

Udělat z Jeseníků opravdu dobrou značku ještě nějakou dobu potrvá, ale je třeba na tom začít intenzivně pracovat. Nabízím každému pomocnou ruku. Pokud se stanu senátorem, získá náš region silné zastání v Praze, kde se rozhoduje o důležitých projektech. Stejně tak moc rád sehraji roli člověka přivádějícího k jednomu stolu zástupce veřejného i soukromého sektoru s cílem pomoci rozvoji Šumperska a Jesenicka a tím přispěji k jeho odrazu od pomyslného ekonomického dna.

Ing. Josef Ťulpík